Hoe werkt energie vergelijken & overstappen

Energie vergelijken en veranderen van energieleverancier is een effectieve manier om je vaste lasten te verlagen. Misschien vraag je je af wat je allemaal te wachten staat. Energietarieven vergelijken gaat eenvoudig dankzij onze vergelijkingsservice. Bovendien hebben energieleveranciers onderling afspraken gemaakt waardoor je gebruik kunt maken van de handige overstapservice. Lees snel verder en je weet precies hoe energie vergelijken en overstappen in zijn werk gaat.

1. Vul je postcode, verbruik en huidige leverancier in

Energie vergelijken begint met het geven van bepaalde informatie over je huidige situatie. Het hangt bijvoorbeeld van je energieverbruik af welke leverancier het voordeligst is. Bij een hoog verbruik zijn lage energietarieven prettig. Bij een laag verbruik is het juist voordelig als de vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) laag zijn. Je energieverbruik kun je online raadplegen bij je leverancier. Of je bekijkt je verbruik op de jaarafrekening. Weet je je gas- en/of stroomverbruik niet? Vul dan het aantal personen van je huishouden in voor een geschat energieverbruik.

2. Vind de beste energiedeal

Wij geven je nu een ranglijst met de beste energiedeals voor jouw situatie. Bekijk en vergelijk op je gemak de top 5 deals of het hele overzicht. Ga je voor de hoogste korting? Of vind je groene energie belangrijk? Via de filterfunctie kun je het overzicht van de goedkoopste energieleveranciers verfijnen. De meeste korting krijg je bij vaste energiecontracten. Dit is meestal een welkomstpremie. Lees altijd goed in de actievoorwaarden wanneer en onder welke voorwaarden je de deze welkomstbonus ontvangt.

3. Check de einddatum van je huidige contract

Energie vergelijken kan altijd en is vrijblijvend. Voor je gaat overstappen is het verstandig altijd de einddatum van je huidige energiecontract erbij te pakken. Als je contract binnen 2 maanden afloopt kun je gelijk beginnen met energieleveranciers vergelijken en overstappen. Dan krijg je geen overstapboete en je loopt geen risico om een welkomstpremie mis te lopen. De meeste mensen in Nederland hebben echter een energiecontract voor onbepaalde tijd (ook wel variabel contract genoemd). Dan kun je direct beginnen met online energie vergelijken en overstappen.

4. Bevestiging en bedenktijd

Energieleveranciers vergelijken is een goed begin. Maar om die besparing te pakken stap je over. De energiedeal van je keuze kun je direct in de energievergelijker aanvragen. Na je aanvraag van het energiecontract, ontvang je van je nieuwe leverancier een bevestiging. Vervolgens gaan de 14 kalenderdagen bedenktijd in. Binnen deze periode kun je kosteloos van het contract afzien. Je nieuwe leverancier zet het overstapproces in werking. Je huidige leverancier wordt opgezegd.

Bij een verhuizing

Ga je verhuizen en wil je tegelijk energie vergelijken en overstappen? Dan is er geen overstapservice mogelijk en zul je zelf je huidige leverancier moeten opzeggen. Heb je een vast energiecontract lopen? Deze staat op je naam en niet op het adres. Je kunt je vaste energiecontract dan het best meeverhuizen. Dit is voordeliger in verband met de overstapboete en eventueel mislopen van de welkomstpremie. Ook een variabel energiecontract kun je meeverhuizen. Bijvoorbeeld als je hoofd nu niet zo naar energieprijzen vergelijken staat.

5. Gas en stroom tijdens de overstap

Energie vergelijken is vrijblijvend. Maar wat gebeurt er met je stroom en gas als je overstapt? Overstappen van energieleverancier is een administratief proces. Er hoeft niets aan je energiemeter of aansluitingen veranderd te worden. De netbeheerder blijft gewoon energie leveren. Het is ook niet mogelijk om twee energieleveranciers tegelijk te hebben als je energieleveranciers gaat vergelijken. In het contract einde register wordt gezorgd dat de energiecontracten op elkaar aansluiten.

6. De meterstanden doorgeven

Je nieuwe energieleverancier vraagt je op een gegeven moment om de meterstanden op te nemen en door te geven. Ook je oude leverancier krijgt deze meterstanden om de eindafrekening op te stellen. Je nieuwe leverancier stelt de beginstanden van de energiemeter vast. Zo kan de leverancier over een jaar je energieverbruik vaststellen en de jaarafrekening opmaken. Wacht niet te lang met het doorgeven van de meterstanden om schatting van je verbruik te voorkomen.

7. Je nieuwe termijnbedrag

In onze vergelijker geven we een jaarbedrag en maandbedrag waarin alle kortingen al zijn meegerekend. Wij hebben geen inzicht in het maandelijkse termijnbedrag dat je nieuwe leverancier vaststelt. Je nieuwe leverancier stelt je nieuwe termijnbedrag vast op basis van het historisch verbruik van de woning. Na je overstap kun je informeren bij je leverancier of je het maandbedrag kunt aanpassen als je dat wilt.



Voor nu: veel succes met energie vergelijken. Heb je nog vragen over overstappen? Of zit je in een bijzondere situatie? Neem gerust contact op met onze klantenservice.